Tuesday, September 2, 2014

GUAN ENG DAN DAP NEGERI AKAN LAWAN HABIS-HABISAN ISU PPS

Kerajaan Pulau Pinang bersedia ke mahkamah bagi menyelamatkan pasukan Peronda Sukarela (PPS) negeri apabila 152 anggota pasukan Peronda Sukarela (PPS) ditahan polis selepas perarakan hari merdeka pagi kelmarin.

Bercakap kepada pemberita di ibu pejabat polis Timur Laut di Jalan Pantai hari ini, ketua menterinya Lim Guan Eng berkata, mereka yakin PPS sebuah badan sah.

Katanya, PPS dibentuk pada 2010 untuk menangani kes bencana alam dan memberikan khidmat masyarakat itu. Lim juga berkata, kerajaan negeri bertanggungjawab penuh ke atas PPS, kerana ia dibentuk sebagai badan bawah kerajaan.

Guan Eng juga secara sinis berkata bahawa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak perlu memberikan amaran untuk menyerbu rumah anggotanya.

Selepas lebih 150 anggotanya ditahan kelmarin, Khalid menulis di Twitter, menggesa anggota PPS selebihnya menyerah diri sebelum polis menyerbu kediaman masing-masing.

Khalid pada 26 Ogos berkata PPS tidak berdaftar bawah Akta Pertubuhan 1966 dan oleh itu dianggap pertubuhan yang menyalahi undang-undang.

Justeru, setelah dimaklumkan Pendaftar Pertubuhan (ROS), polis akan menyiasat aktiviti bawah kerajaan negeri itu dan mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang.

Sebelum ini Guan Eng menjelaskan, PPS tidak berdaftar dengan ROS kerana ia bukan pertubuhan, tetapi agensi bawah kerajaan negeri.

PPS mencetuskan kontroversi selepas ahli perniagaan Ong Eu Soon, 51, mendakwa diserang dua lelaki berpakaian seragam unit itu di Air Itam minggu lalu. - See more at: http://www.utaranews.com/2014/09/guan-eng-dan-dap-negeri-akan-lawan.html#sthash.HYUWxxJu.dpuf

No comments:

Post a Comment